SIEĆ REGIONALNYCH OŚRODKÓW DEBATY MIĘDZYNARODOWEJ





25.10.2018 Mazowsze 10 lat w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Inicjatywy międzynarodowe

W tym roku przypada jubileusz członkostwa Mazowsza w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Z tej okazji mazowieccy członkowie SDK spotkali się, by podsumować dekadę działalności sieci na Mazowszu.

Gościem spotkania był m.in. Niclas Fjellström – europejski koordynator sieci. W prezentacji przekazał zgromadzonym kierunki planowanego rozwoju SDK oraz dotychczasowe osiągnięcia. Uczestnicy Forum wysłuchali m.in. prelekcji dotyczącej wartości odżywczych artykułów spożywczych. Wygłosiła ją pracownik Instytutu Żywności i Żywienia. Ciekawa była również prezentacja „Etykiety, które sprzedają”, zaprezentowana przez przedstawiciela firmy Etigraf.pl.

Drugi dzień jubileuszowego Forum SDK Mazowsze poświęcony był wizytom studyjnym w mazowieckich gospodarstwach należących do sieci. Najpierw odwiedzeni zostali Państwo Zawistowscy, właściciele ekologicznej uprawy owoców, a następnie w „Mitowskiej Zagrodzie” zorganizowano warsztaty z pieczenia sękacza oraz wykonywania motanek – lalek tworzonych z fragmentów tkanin. Forum zakończyło zwiedzanie Dworu Mościbrody i jego okolic oraz kolacja.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego w pigułce

Ta duńska inicjatywa od 1995 r. promuje regionalną żywność opartą na lokalnych produktach. Obecnie należy do niej 46 regionów z państw europejskich i pozaeuropejskich. Logiem SDK oznaczane są te miejsca, które oferują produkty na bazie lokalnego surowca. Na Mazowszu prawo do jego użytkowania przyznaje Samorząd Województwa Mazowieckiego. Przynależność do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze daje przedsiębiorcom i rolnikom możliwość uczestnictwa w wydarzeniach promocyjnych, warsztatach, wyjazdach studyjnych czy szkoleniach organizowanych lub współorganizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego.

Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego województwo mazowieckie przystąpiło w 2008 r. Obecnie mazowiecka sieć liczy 101 podmiotów. Należą do nich rolnicy, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybackie, przetwórcy żywności, restauracje, inne punkty gastronomiczne, obiekty usług hotelarskich oraz hurtownicy, a także sprzedawcy detaliczni.

Przykład Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze pokazuje, że sukces w branży spożywczej nie zawsze musi wynikać z produkcji na masową skalę. Coś dobrego może powstać na bazie lokalnych produktów i tradycyjnych metod wytwarzania, często w oparciu o tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, przepisy.

Źródło:
https://www.mazovia.pl/aktualnosci/art,6880,mazowsze-10-lat-w-europejskiej-sieci-dziedzictwa-kulinarnego.html