SIEĆ REGIONALNYCH OŚRODKÓW DEBATY MIĘDZYNARODOWEJ





NIEZBĘDNIK DYPLOMATYCZNY Przy stole RODM Warszawa przedstawia

Nakrycie stołu

Nakrycie stołu jest to komponowanie wielu czynników takich jak: zestaw talerzy, sztućców i kieliszków.

Nakrycie stołu zaczyna się od wyznaczenia przestrzeni dla jednej osoby - około 60cm. Pośrodku stawiany jest duży talerz (28cm) w odległości 2cm od krawędzi stołu, stanowi to podstawę dla innych talerzy. Na górę stawiane są jeszcze dwa - talerz obiadowy i talerz deserowy, zwany także śniadaniowym.

Musimy pamiętać o tym, że nie ustawia się więcej niż 3 talerzy jeden na drugi. Według zasad wymagane jest podanie zimnego dania przed zupą.

W oddaleniu od krawędzi stołu, po lewej stronie umieszcza się malutki talerz z pieczywem, masłem i nożem do masła.

Po lewej stronie układa się widelce, po prawej łyżkę, noże i widelec do ostryg i ślimaków, jeżeli będą podawane owoce morza. Sztućce są układane od zewnątrz kolejno względem wnoszonych dań. Widelce można układać zębami dotykając stołu albo skierowanymi do góry, kiedy na przyjęciu nie są wymieniane sztućce używany jest koziołek. Koziołek nie jest stosowany na przyjęciach oficjalnych.

Serwetka przed posiłkiem jest umieszczana po lewej stronie, po obiedzie odkłada się ją na prawą stronę od talerza.

Jednym z głównych elementów jest menu, które umieszcza się po lewej stronie albo na talerzu. Często ma formę kartonika z podstawową informacja o przyjęciu i spisem dań, które będą podawane kolejno, towarzyszy im spis podawanych win. Na przyjęciach oficjalnych menu występuje w formie książeczki z dekoracją graficzną, służy jako pamiątka po zakończeniu przyjęcia. Menu jest drukowane w dwóch językach, gospodarza i gościa.

Indywidualne nakrycie


O etykiecie i dobrych manierach w filmowym „Poradniku Savoir-Vivre" opowiada Ambasador Tomasz Orłowski ( ur. 1956 w Łodzi) - polski historyk i dyplomata. Wykładowca stosunków międzynarodowych i dyplomacji na Uniwersytecie Wrocławskim, Akademii Dyplomatycznej i w Krajowej Szkole Administracji Publicznej.

Sztućce


O etykiecie i dobrych manierach w filmowym „Poradniku Savoir-Vivre" opowiada Ambasador Tomasz Orłowski ( ur. 1956 w Łodzi) - polski historyk i dyplomata. Wykładowca stosunków międzynarodowych i dyplomacji na Uniwersytecie Wrocławskim, Akademii Dyplomatycznej i w Krajowej Szkole Administracji Publicznej.

Zachowanie przy stole

Osoba będąca na oficjalnym przyjęciu musi pamiętać o tym, że trzyma się równą postawę tak, by plecami dotykać oparcia krzesła. Należy zachować wyprostowane plecy przez cały czas posiłku. Serwetkę, która jest umieszczona po lewej stronie od talerza kładzie się na kolana, po zakończeniu potrawy serwetkę odkłada się na prawą stronę. Są restauracje, które proponują fartuszki, ale jest to czynione w wypadkach potraw trudnych ze względu na stan ubrania. Na oficjalnych przyjęciach nie stosuje się tego. Na przyjęciach nie stosuje się dodatków podnoszących smak, na stole ustawia się wyłącznie sól i pieprz.

Zasady co do rąk, są takie, że trzymamy ich po obu stronach nakrycia nie odrywając łokci od ciała. W sytuacji kiedy nie korzystamy z narzędzi ręce możemy trzymać oparte nad talerzem, ale nie kładąc łokci na stole, jest to święta zasada. Zgodnie ze szkołą angielskią proponuje się trzymanie rąk na udach.

Podczas posiłku należy pamiętać, że nie układamy sztućców opierając o talerz, a jedynie składamy na talerzu lub na koziołku. Podczas posiłku sztućce należy składać na krzyż z nożem skierowanym ostrzem do środka. Kiedy kończymy spożycie potraw sztućce składamy razem by podać sygnał o końcu posiłku, wtedy talerz można znieść ze stołu.

Sygnał do zaczęcia i końca posiłku podaje gospodyni przyjmująca gości, w wypadku spotkania biznesowego sygnalizuje o tym gospodarz. Za stołem nie jest przyjęte mówienie słowa „smacznego” - jest to uchybienie potrawom spożywany na tym przyjęciu. Rozmowy przy stole toczy się z sąsiadami początkowo po prawej stronie następnie po lewej, jeżeli trafimy na jednego nie ciekawego rozmówcę, to nie musimy go totalnie ignorować, ale co pewien czas skierowywać się do niego. Przy rozmowie z sąsiadami nie możemy patrzeć na jednego z nich bo w takiej sytuacji odwracamy się plecami do innego, co nie jest przyjęte. Jak na początku tak i na końcu mężczyźni pomagają kobietom z przesunięciem krzeseł do stołu lub od stołu.


Wymóg stroju


O etykiecie i dobrych manierach w filmowym „Poradniku Savoir-Vivre" opowiada Ambasador Tomasz Orłowski ( ur. 1956 w Łodzi) - polski historyk i dyplomata. Wykładowca stosunków międzynarodowych i dyplomacji na Uniwersytecie Wrocławskim, Akademii Dyplomatycznej i w Krajowej Szkole Administracji Publicznej.


Dodatki do ubioru


O etykiecie i dobrych manierach w filmowym „Poradniku Savoir-Vivre" opowiada Ambasador Tomasz Orłowski ( ur. 1956 w Łodzi) - polski historyk i dyplomata. Wykładowca stosunków międzynarodowych i dyplomacji na Uniwersytecie Wrocławskim, Akademii Dyplomatycznej i w Krajowej Szkole Administracji Publicznej.


Oprac. Konrad Kutys, wolonatriusz RODM Warszawa